Immunologisk trombocytopeni (ITP)
När du eller någon närstående blivit diagnostiserad med immunologisk trombocytopeni (ITP) är det lätt att känna sig överväldigad med många frågor kring detta tillstånd. Du bör givetvis prata med din läkare om din sjukdom men ibland är det bra att ha någon annan att prata med gällande de dagliga livet. Då finns vi som förbund för dig.
Vuxna och barn med ITP och deras familjer behöver stöd och information. Då regelbunden medicinering inte är ett alternativ, behöver barnen extra stor tillsyn. Att få ett barn diagnostiserad med ITP kan innebära en stor omställning för hela familjen. Vi arbetar för att förändra sjukvården och deras system för att våra medlemmar ska få bättre vård och omsorg.
ITP orsakas av att kroppens immunförsvar angriper egna friska blodplättar och leder till en förhöjd risk för olika typer av blödningar. ITP kan uppstå hos både barn och vuxna. Det är något vanligare bland kvinnor än män och risken att utveckla ITP är högre ju äldre man blir
Vissa patienter får endast en akut episod av ITP där antal blodplättar sedermera återgår till normala nivåer utan behandling efter en kortare tidsperiod, medan andra får ett reducerat antal blodplättar som varar under en längre tid. Flertalet behöver inte någon behandling.
Det finns dock en grupp av patienter med ITP som kan få refraktär eller långvarig (kronisk) ITP. En sjukdom kallas refraktär om inte specifika sjukdomsbehandlingar ger effekt. Dessa patienter har ofta väldigt lågt antal blodplättar över längre tidsperioder och fler än ett behandlingsalternativ har tillämpats.
ITP indelas i två typer; primär ITP och sekundär ITP.
Primär ITP uppstår när du har låga nivåer av blodplättar i blodet som inte kan förklaras av andra orsaker eller tillstånd.
Sekundär ITP orsakas av ett tillstånd som triggar immunförsvaret.
ITP är vanligare bland kvinnor än män främst i åldrar
mellan 30 till 60 år. Ca 3,3 per 100 000 vuxna per år diagnostiseras med ITP
Till dig som vill veta mer om ITP
Foldern Leva livet med ITP
Vill du få foldern hemskickad så mejla till info@fbis.se
Den finns på engelska, arabiska och svenska.
Denna text är framtagen med hjälp av Novartis.
Det här är ITP
Har du Immunologisk trombocytopeni (ITP) så innebär det att du kan få ett lågt antal blodplättar (trombocyter) och orsakas av att kroppens immunförsvar angriper egna friska blodplättar. Det i sin tur leder till en förhöjd risk för olika typer av blödningar. Blodplättar hjälper din kropp att stoppa en blödning efter en skada genom att täppa till det läckande blodkärlet. När du har ett onormalt lågt antal blodplättar kallas det för trombocytopeni. Antalet blodplättar mäts genom att ta ett blodprov
Vad orsakar ITP
Kroppens eget immunförsvar angriper dina blodplättar. De förstörda blodplättarna transporterats sedan bort, vanligtvis via mjälten. Ibland när man har ITP produceras också mindre blodplättar än normalt. Anledningen är fortfarande okänt. Hos vissa patienter kan ITP vara kopplat till virala eller bakteriella infektioner som körtelfeber eller andra vanliga virusinfektioner. Dessa infektioner kan aktivera eller starta en immunreaktion som leder till ITP. En minoritet av barn med akut ITP kommer att utveckla en långvarig (kronisk) ITP.
Hur diagnoserar man ITP?
En utredning om ITP måste utesluta andra orsaker. Därför kan den omfatta en genomgång av din hälsa med kroppsundersökning, blodprov, bilddiagnostiska undersökningar och ibland benmärgsprov. En frisk individ har miljarder blodplättar som cirkulerar runt i kroppen. Förenklat brukar läkare ange ett tal mellan 150 och 400 miljarder per liter blod för ett normalt antal blodplättar. Tröskelvärdet för diagnosen ITP är 100 miljarder blodplättar per liter blod eller mindre
Behandling av ITP
Behandling behövs bara om du har uttalade symtom av ITP och/eller ett väldigt lågt antal blodplättar. Behandling ges sällan till patienter med blodplättar över 30 miljarder per liter blod. Om det inte behövs på grund av annan sjukdom eller behandling, till exempel om du behöver blodförtunnande läkemedel på grund av hjärtsjukdom.
Rådfråga din läkare, ofta tänker läakren i tre steg:
- Vänta och se. Ingen behandling just nu, men din läkare kommer att följa upp med regelbundna kontroller.
- Välja behandling. En rad olika behandlingar finns för att hjälpa dig att öka antalet blodplättar. Din läkare kommer att diskutera lämpliga alternativ med dig.
- Genomföra en operation. Det kan bli aktuellt med en operation om du behöver höja antalet blodplättar och medicinerna inte är lämpliga eller ger avsedd effekt. Då kan din läkare diskutera en borttagning av mjälten även kallad splenektomi.
Graviditetet och ITP
Ett lågt antal blodplättar kan ibland upptäckas när en kvinna är gravid. Det är relativt vanligt eftersom en graviditet kan reducera antalet blodplättar. Ett graviditetsrelaterat lågt antal blodplättar står för mellan 70-80% av alla fall med nyupptäckt lågt antal blodplättar i samband med graviditet och tenderar att oftast uppstå i mitten av den andra eller tredje trimestern.
Då antal blodplättar tenderar att sjunka i tredje trimestern ökar man ofta frekvensen av prover för att mäta blodplättarna. Detta för att ge information kring vilken vård och omhändertagande som behövs vid förlossningen. Målet med eventuell behandling i detta skede är att säkra att kvinnan har tillfredsställande antal blodplättar för att på ett säkert sätt kunna föda barn.
Några av de tillgängliga ITP-behandlingarna är inte lämpliga för gravida kvinnor. Din läkare kommer att diskutera lämpliga behandlingsalternativ med dig som är gravid så att du kan ta välgrundade beslut kring behandling under din graviditet.
I ett mycket litet antal av graviditeterna med ITP, ungefär 3%, passerar moderns antikroppar moderkakan och påverkar antal blodplättar hos fostret. I dylika fall brukar blodplättarna börja öka inom ungefär en vecka efter födseln eftersom barnet då utvecklar sitt eget immunförsvar. Behandling behövs sällan vid detta tillstånd.
Kost & Livsstil
Det är alltid bra med en hälsosam livsstil, till exempel att följa allmänna kostrekommendationer och att äta frukt och grönsaker. Du bör informera din läkare om du tar några läkemedel, hälsokostpreparat eller andra substanser. De kan ha effekt på ditt immunförsvar och påverka antalet blodplättar men också samverka med andra receptbelagda läkemedel. Försök att undvika aktiviteter med hög risk för stötar och skador som kan orsaka inre blödningar.
Fråga din läkare innan du använder NSAID-preparat som acetylsalicylsyra, diklo-fenak och ibuprofen med flera.