De flesta barn som drabbas av ITP är mellan 2 till 6 år vid diagnos
Som hos vuxna med ITP är ITP hos barn också en uteslutningsdiagnos. Det vill säga att man först kan ställa diagnos efter att andra möjliga sjukdomstillstånd uteslutits.
Symtom av ITP hos barn är samma som de hos vuxna och kan inkludera:
De flesta barn med ITP har inte svåra problem med blödningar trots mycket lågt antal blodplättar. Som ett resultat av detta är besluten kring hur man ska behandla barn med ITP baserat på flera faktorer inkluderande barnets medicinska historia och livsstil. Dessutom, förutom för blåmärken, har de flesta barn inga symtom av sin ITP annat än när de skadar sig och blöder.
När unga tjejer med ITP börjar menstruera kan det ibland bli besvärligt varför det då är viktigt att diskutera eventuell oro och bekymmer med dennes läkare eller sköterska. En annan känslig situation kan vara när man får synliga blåmärken. Exempelvis för ungdomar och för små barn som kan bli ämne för spekulation kring misshandel och övergrepp. Därför är det viktigt att även informera personalen på förskola och skola så att de är medvetna om att barnet kan ha många blåmärken så att de kan hantera eventuella situationer som kan uppstå.
Behandling till barn med ITP är ofta inte nödvändig men i de fall behandling krävs är behandlingen i stort sett densamma som för vuxna, även om vissa behandlingsalternativ bara kan komma att övervägas i mycket svåra fall.
Om ditt barn har ITP kan det vara nödvändigt att undvika kontaktsporter och aktiviteter som klättring, cykling eller skateboard. Använd hjälmar och annan skyddsutrustning om barnet ändå deltar i sådana aktiviteter. Det kan ibland vara till hjälp att föra dagbok för att se samband mellan antalet blodplättar och eventuella komplikationer. Här kan föräldrar hjälpa sina barn.